Marka Nedir ? - Teknoloji ve Tasarım

Son Dakika

Home Top Ad

Reklam Alanı (Buraya Bakarlar)

Post Top Ad

Buraya Bakarlar (reklam)

22 Şubat 2015 Pazar

Marka Nedir ?



Teknoloji ve Tasarım Dersi'nde Yapım Kuşağı'nda yapılan çalışmalardan birtanesi de yapılan ürüne Marka bulma aşamasıdır.

Marka bir işletmenin tüm varlıklarını temsil eden, benzer mal ve hizmetlerini diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden farklı kılmak için kullanılan AYIRT EDİCİ İŞARETTİR.
İşletmelerin ticari hayatlarında önemli bir rol oynayan, kimliklerini yansıtan “PARMAK İZİDİR”. Tüketiciye ürünün kaynağını gösterir, bir kalite simgesive tanıtım aracıdır.
Ad ve soyadlar dahil, sözcükler, harfler, sayılar, şekiller, bunların birkaçı veya tamamının kombinasyonu ve hatta malların biçimi veya ambalajları teknik bir zorunluluk olmaması kaydıyla marka olarak tescil edilebilmektedir. Bakınız....




MARKA ÇEŞİTLERİ
6. 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye göre tescil edilecek markaların çeşitleri aşağıda gösterilmiştir.
a) Ortak Marka: Üretim ve ya ticaret ve ya hizmet işletmelerinden oluşan, bir gurubun mal ve ya hizmetlerini diğer işletmelerin mal ve ya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işarettir.
b) Garanti Markası: Marka sahibinin kontrolü altında bir çok işletme tarafından o işletmelerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi menşelerini ve kalitesini garanti etmeye yara yan işarettir.
c) Ticaret Markası: Bir işletmenin imalatını ve/ve ya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin
mallarından ayırt etmeye yarayan işarettir.
d) Hizmet Markaları: Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yara yan işarettir.
Birden fazla gerçek ve ya tüzel kişi, birlikte kullanmak istedikleri markayı ticaret markası ve/ve ya hizmet
markası olarak ad veya unvanlarını başvuru formu üzerindeki başvuru sahibi bölümüne birlikte yazarak başvuru yapabilirler. 

KORUMADAN YARARLANACAK KİŞİLER
(Kimler Marka Tescil Ettirebilir? )
07. 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin öngördüğü
koruma; Türkiye Cumhuriyeti sınırlan içinde ikametgâhı olan veya sınai ve ya ticari uğraşıda bulunan gerçek ve ya tüzel kişilerce veya Paris Sözleşmesi yahut Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişilerce elde edilir.
Yukarıda belirtilen kapsama girmemekle beraber, Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere yasal olarak ve ya fiilen marka koruması tanımış yabancı devletlerin gerçek ve ya tüzel kişileri de karşılıklılık ilkesi uyarınca marka korumasından aynı şekilde yararlanır.

MARKA HAKKINDAN YARARLANMA

08. 27 Haziran 1995 tarih ve 22326 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren 556 sayılı KHK ile bu Kararnamenin uygulama şeklini gösterir Yönetmelik ve 7 Kasım 1995 tarihinde yürürlüğe giren 4128 sayılı Kanunun 5 inci maddesi hükümlerine göre, marka sahibi olmak isteyenlerce yapılması gerekli bazı işlemler bulunmaktadır.

 MARKA TESCİLİ

12. Marka tescil ettirmek isteyen kimse şahsen ya da marka vekili aracılığı yla Türk Patent
Enstitüsü Başkanlığına elden veya posta yoluyla başvurur. Türk Patent Enstitüsü, Hipodrom Caddesi No:
115 06330 Yenimahalle/ANKARA adresinde hizmet vermektedir. Ayrıca elektronik imza sahibi kişiler, Türk Patent Enstitüsünün internet sitesinden çevrimiçi (online) başvuru yoluyla da marka başvurusunda bulunabilirler. (https://online.turkpatent.gov.tr/CES/)
13. Marka tescil başvuruları 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun
Hükmünde Kararname ile bu Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasına dair 09 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe giren Yönetmelik ve 7 Kasım 1995 tarihinde yürürlüğe giren 4128 sayılı Kanunun 5 inci maddesi hükümlerine göre işlem görür.
14. Yasa hükümleri uyarınca korumanın başlama tarihi; başvuru dilekçesinin usulüne uygun olarak hazırlanıp Türk Patent Enstitüsüne verildiği gün, saat ve dakikadır. Başvuru sahibinin, posta aracılığıyla başvuruda bulunması halinde, bu başvurular Türk Patent Enstitüsüne geliş tarihinden itibaren hüküm ifade eder. Marka tescil başvurusunda eksiklik var ise bu eksikliğin iki ay içinde tamamlanması gerekmektedir. Başvuru eksikliklerinin tamamlandığı gün


Ayrıntılı bilgiyi Buradan Ulaşabilirsiniz...  Başka bir konuda tekrar görüşmek üzere

Kaynak TPE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızdan sitemiz değil tamamen siz sorumlusunuz bunu asla unutmayın. Kimsesinin hakkında yalan yanlış bilgiler vermeyin, küfür etmeyin aşağılaşmayın, Zaten ben onları yayınlamam. Ama saklı tutarım herhangi bir yasal çerçevede kullanılması amaçlı... Ha bi de reklam yapmayın gözünüzü seveyim ....
Sevgilerle iyi yorumlar...

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Sayfalar