Marie Curie (7 Kasım 1867 – 4 Temmuz 1934) - Teknoloji ve Tasarım

Son Dakika

Home Top Ad

Reklam Alanı (Buraya Bakarlar)

Post Top Ad

Buraya Bakarlar (reklam)

12 Aralık 2017 Salı

Marie Curie (7 Kasım 1867 – 4 Temmuz 1934)

Marie Curie




Marie Fransa' da gelişmiş bilim alanında doktora ünvanı alan ve tarihte ilk nobel ödülü kazanan kadındır. Polonya' nın Varşova kentinde doğmuştur.
1867 Maria Sklodowska ismiyle Polonya, Varşova'da doğdu.
1891 Çalışmak için Paris'e taşındı.
1895 Pierre ile evlendi.
1898 Eşiyle birlikte Polonyum ve Radyum elementlerini keşfettiler.
1903 Curie'ler, fizik dalında verilen Nobel Ödülü'nü Henri Becquerel'le paylaştılar.
         Marie, Nobel Ödülü kazananilk kadın oldu.
1904 Marie ve Pierre, radyasyondan kaynaklanan rahatsızlıklar geçirmeye başladılar bununla beraber radyumun dokuya verdiği zarar, araştırmacılar tarafından kabul edilmeye başlanmıştı.
1906 Pierre trafik kazasında hayatını kaybetti. Marie iki çocuğu ile dul kaldı.
1908 Sorbonne'daki ilk kadın profesör oldu.
1911 Marie bu sefer kimya dalında olmak üzere radyum ve polonyumun keşfi ve araştırılmasındaki rolünden ötürü ikinci kez Nobel Ödülü kazandı.
1914 I. Dünya Savaşı sırasında röntgen cihazları yaptı. 
1934 Yüksek oranda radyasyona maruz kalıp kansere yakalanarak Fransa, Passy'de hayatını kaybermiştir.

         

  7 Kasım 1867 tarihinde Polonya'nın Varşova kentinde dünyaya geldi.
  1894 yılında Polonyalı bir biliminsanı aracılığıyla, kardeşi Jacques ile piezoelektriği keşfeden Pierre Curie ile tanıştı. 35 yaşındaki Pierre Curie, Endüstriyel Fizik ve Kimya Okulu laboratuvarının başkanıydı. Marie ve Pierre, ortak bilimsel ilgilerinin de katkısıyla birbirlerine bağlanıp, Temmuz 1895'te evlendiler. 
  1896 yılında öğretmenlik diplomasını aldıktan sonra 1897'de, daha önce Henri Becquerel'in duyurduğu, uranyum tuzlarının yaydığı, sonraları radyoaktivite olarak adlandırılacak ışın üzerine detaylı araştırmalara başladı.
  1898 başlarında çalışmalarına hız veren Marie toryumun da bu ışınları yaydığını fark etti. Bu noktada eşi Pierre de kendi çalışmalarını bırakarak Marie'ye yardım etmeye başladı.
Temmuz 1898'de Curie'ler yeni radyoaktif bir element olan ve uranyumun radyoaktif bozunmasından ortaya çıkan "Polonyum"u bulduklarını duyurdular. Bu elementin ismini Marie'nin vatanı Polonya'dan esinlenerek koydular. 
  Eylül 1898'de Fransız kimyacı Eugène-Anatole Demarçay'ın spektroskopi yöntemi ile tanımlanmasına yardım ettiği, doğal radyoaktif element "Radyum"u da duyurdular. Radyum radyoaktif bir elementtir; yani radyasyon üretir. kısa süre içinde bazı kanser türlerinin tedavilerinde kullanılmaya başlandı. insanlar radyumun sihirli bir element olduğunu düşünmeye başlamışlardı. ne var ki aynı zamanda ölümcül bir elementti.
  Marie, 1904 yılında doktorasını vererek Fransa'da gelişmiş bilim alanında doktora unvanı alan ilk kadın oldu. Aynı yıl radyoaktivite konusundaki araştırmalarından dolayı, kocası ve Becquerel ile paylaştığı Nobel Fizik Ödülü'nü alarak, tarihte Nobel Ödülü alan ilk kadın oldu.
  Yaptığı çalışma bir elementin radyoaktif işlemlerden sonra başka bir elemente dönüşebileceğini gösteriyordu. Radyoaktivitenin atomun bir özelliği olduğu hipotezinin bu yaptığı çalışmalar sonucunda öne sürmüştür.
  1911 yılında radyum ve polonyumun keşfi ve araştırılmasındaki rolünden ötürü Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Böylece tarihte iki Nobel ödülüne sahip ilk kişi oldu.Halen 2 Nobel ödülüne sahip tek kadındır.
  Marie, hayatı boyunca radyumun tıptaki önemine dikkat çekmiiştir.
   I. Dünya Savaşı sırasında taşınabilir röntgen cihazları yaparak, kızı Irene ile birlikte, genç kadınlara x ışını teknolojisini öğretti. Ayrıca fizik tedavi uzmanlarına savaş ortamında radyoloji ekipmanını nasıl kullanacaklarını gösterdiler. Bu esnada yüksek dozda radyokaktif ışına maruz kaldılar.
  1934 yılında Fransa da kan kanserinden öldü. Hastalığı, aşırı dozda radyasyona maruz kalmasına bağlandı. Bu yüzden ona "bilim için ölen kadın" denildi. O kadar radyasyona maruz kalmıştır ki Curie'nin not defterleri, kurşun kaplı bölmelerde tutulup radyoaktif koruma altında incelenebilmektedir.
  Radyokaktivite çalışmalarından dolayı, radyokativite birimine "curie" denilmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızdan sitemiz değil tamamen siz sorumlusunuz bunu asla unutmayın. Kimsesinin hakkında yalan yanlış bilgiler vermeyin, küfür etmeyin aşağılaşmayın, Zaten ben onları yayınlamam. Ama saklı tutarım herhangi bir yasal çerçevede kullanılması amaçlı... Ha bi de reklam yapmayın gözünüzü seveyim ....
Sevgilerle iyi yorumlar...

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Sayfalar