Biyotaklit, Biyomimetik Bilimi, Biyomimetik Bilimden Örnekler - Teknoloji ve Tasarım

Son Dakika

Home Top Ad

Reklam Alanı (Buraya Bakarlar)

Post Top Ad

Buraya Bakarlar (reklam)

11 Şubat 2019 Pazartesi

Biyotaklit, Biyomimetik Bilimi, Biyomimetik Bilimden Örnekler

Biyotaklit nedir?  

İnsanların doğada bulunan sistemleri taklit ederek özellikle nanoteknoloji, robot teknolojisi, yapay zeka, biyomedikal endüstri ve askeri donanım gibi alanlarda kullanılmak üzere mühendislik yaklaşımları ile geliştirdikleri malzeme, alet, mekanizma ve sistemlerin tümünü inceleyen bilim dalı, biyoöykünüm.


Biyomimetik Biliminden İlham Alan Teknolojilere Örnekler...

1- Yusufçuk ve Helikopter

Yusufçuğun uçuş stili ve dengesi helikopter üreticilere ilham kaynağı olmuştur. Her ne kadar yusufçuğu helikopter böceği olarak adlandırsak da, yusufçuk helikopter üretilmeden önce doğa da vardı.




2- Balıkçıl Kuşları ve Hızlı Tren

Teknolojinin doğdaki yansımaları arasındaki en güzel örneklerden biri de balıkçıl kuşlarıdır. Balıkçıl kuşları uzun gagaları sayesinde gökyüzünden suya çok hızlı dalabilmektedir. Balıkçıl kuşunun uzun gagalarının hızı arttırdığını gören Eiji Nakatsu, hızlı trenleri tasarlamıştır.

3- Yunus ve Concorde Uçak

Concorde uçaklarının tasarımında, yunusların burun kısmı ve kuyruk süzgeci etkili olmuştur. Yunusların burun kısmının örnek alınmasının sebebi, havanın dış yüzeyde yaptığı sürtünmeyi azalmasıdır. Yunusların kuyruk yüzgecinin suyun üzerinde motor görevi görmesinden etkilenen mühendisler, concorde uçaklarının motorlarını uçağın arka kısmına yerleştirmişlerdir.


4- Dulavrat Otu ve Velcro Bandı

İsvçreli mühendis Georges de Mestral, dulavrat otunun kıyafetlerine takılmasından esinlenerek, bu sistemi giyim endüstrisinde kullanmaya karar vererek, kenetleme sistemini oluşturmuştur.

5- Yunus ve Sonar

Yunuslar, ses dalgaları yayarak rotalarındaki cisimlerin şeklini, hızını belirleyebilmektedir. Yunusların bu özelliğinden ilham alınarak sonar sistemleri oluşturulmuştur.


6- Kedi Balığı ve Aerospace Uçağı

Mc Donald Douglas’ın sesten hızlı uçan Orient Express, uçarken karşılaştığı hava direncini en aza indirgemesi özelliğini kedi balığından ilham alarak tasarlamıştır.

7- Yunus ve Gemi Pruvası

Gemilerin burun kısmı yunusların burun kısmından ilham alarak tasarlanmıştır. Bu tasarım ile gemiler suyu daha iyi yararak, enerji tasarrufu sağlamaktadır.

8- Yarasa ve Radar

Radarların çalışma prensibi, yarasaların yaydığı titreşimler ile hareket tarzlarını belirlemesinden ilham alarak tasarlanmıştır.

9- Nautilus ve Denizaltı

Nautilis bir deniz canlısıdır. Bedeninde bulunan içi boş odacıkları su ile doldurarak denize dalarken, denizden yüzeye çıkarken de, ürettiği özel bir gazı dalış hücrelerine pompalayarak suyun boşalmasını sağlayarak yüzeye çıkar. Nautilisin kullandığı bu sitemin aynısı denizaltı üretiminde kullanılmaktadır.

10- Böcekler ve Robotlar

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sayesinde sinek, karınca büyüklüğünde ve örümcekler gibi duvarlarda gezebilen robotlar üretilmektedir. Böceklerin sistemi örnek alınarak üretilen bu robotlara, gelişmiş ülkeler tarafından çok büyük destek verilmektedir.








2 yorum:

Yorumlarınızdan sitemiz değil tamamen siz sorumlusunuz bunu asla unutmayın. Kimsesinin hakkında yalan yanlış bilgiler vermeyin, küfür etmeyin aşağılaşmayın, Zaten ben onları yayınlamam. Ama saklı tutarım herhangi bir yasal çerçevede kullanılması amaçlı... Ha bi de reklam yapmayın gözünüzü seveyim ....
Sevgilerle iyi yorumlar...

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Sayfalar