Aziz Sancar 8 Eylül 1946 da Mardin-Savur'da doğmuştur. Sekiz çocuklu bir ailenin çocuğu olarak doğdu. İlk eğitimini Mardin'de tamamladı. Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesini 1971 yılında bitirdi ve eğitim için ABD'ye gitti. Savur'da iki yıl doktorluk yaptı. Sonrasında Dallas'a giderek Teksas Üniversitesinde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi'nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarına devam etti. 1997 yılından bugüne Amerika Birleşik Devletleri North Carolina-Chapel Hill'de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde görev yapan Prof. Sancar, gerçekleştirmiş olduğu 300'e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı. 33 kitapyayınladı. İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk'ten biri olmuştu.Prof. Aziz Sancar 2014 yılında AA'ya konuşmuştu. Kanser tedavisindeki 'sirkadiyen saat' (Ritmik saat) buluşunu anlatmıştı. Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirtirken, kanser mekanizmasının 10 yıl içinde çözüleceğine inandığını söylemişti. Ancak kanserin nasıl olduğunu çözümlemenin onu tedavi etmek anlamına gelmediğine işaret eden Sancar, tedavi konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu belirtmişti. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Aziz Sancar ödüle ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte layık görüldü.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. 2015 Nobel Kimya Ödülüne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar, 8 Eylül 1946 yılında Mardin’in Savur ilçesinde, eğitime önem veren fakat okuma yazma bilmeyen sekiz çocuklu bir ailenin, yedincisi olarak dünyaya gelmiştir.
2. İlk ve ortaokulu Savur’da, liseyi Mardin’de tamamladıktan sonra 1963’te İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine gitti. 6 yıllık tıp eğitiminin ikinci yılında aldığı biyokimya dersinden etkilenen Sancar, biyokimya üzerine araştırmalar yapmaya karar verdi. 1969 yılında tıp fakültesini birincilikle bitiren Sancar, öğretmeninin isteği üzerine doğduğu yer olan Savur’a gelerek 2 yıl sağlık ocağında doktorluk yaptı.
3. Kendi söylemiyle artık bilim yapmak istediğini dile getiren Sancar ilk olarak Johns Hopkins Üniversitesine gitti. Daha sonra Dallas’ta bulunan, Texas Üniversitesinde, Moleküler Biyoloji dalında doktorasını tamamladı. Ardından Yale Üniversitesinde doçentlik tezini tamamladı.
4. Henüz doktora öğrencisiyken çok önemli bir buluş olan Maxicell yöntemini icat etti ve genetik mühendisliğini Amerika’da ilk geliştiren kişiler arasına girdi.
5. Genellikle DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerine çalışmalarını sürdürdü, bu alalarda 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayımladı.
6. Sancar, 2008 yılında bilimsel nitelikleri ve insan sağlığına yapmış olduğu üst düzey katkıları nedeniyle Vehbi Koç Ödülü'nü kazandı ve ödülünün tamamını, seneler boyunca hayalini kurduğu Kuzey Karolina’da bir “Türk Evi” kurma projesine ve Türkiye’nin tanıtımına harcadı.
7. Kanserin tedavisi adına büyük bir adım olan DNA onarımındaki bilimsel çalışmaları ile Tomas Lindahl, Paul Modrich ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülüne layık görülmüştür.
8. Sancar, Orhan Pamuk'tan sonra Nobel alan ikinci Türk olmuştur. Aynı zamanda yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türk’ten biridir.
9. Şu anda Ameria’daki Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam eden Sancar biyokimya profesörü ve öğretim üyesi olan Gwen Boles Sancar ile evlidir.
10. Eşiyle birlikte Amerika’da okuyan Türk öğrencilerine yardım etmek ve Türk-Amerikan ilişkilerini geliştirmek amacıyla Aziz&Gwen Sancar Vakfı'nı kurmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınızdan sitemiz değil tamamen siz sorumlusunuz bunu asla unutmayın. Kimsesinin hakkında yalan yanlış bilgiler vermeyin, küfür etmeyin aşağılaşmayın, Zaten ben onları yayınlamam. Ama saklı tutarım herhangi bir yasal çerçevede kullanılması amaçlı... Ha bi de reklam yapmayın gözünüzü seveyim ....
Sevgilerle iyi yorumlar...