Havası tamamen alınmış bir tüpte hareket eden Hyperloop, özel olarak geliştirilmiş mıknatıslar sayesinde yerden 10 cm havada ilerliyor.
Hyperloop ya da Türkçe uyarlamasıyla hız yuvarı, kısaca hızyuvar, Elon Musk tarafından geliştirilmekte olan üst düzey bir hızlı ulaşım aracıdır. Araç, üst düzey ray ötesi sistem olarak tanımlanmaktadır.
Trafik sıkıntısı nedeniyle harcanan zamanın fazlalığına dikkat çeken Hyperloop şirketinin yönetim kurulu başkanı Bibop Gresta, “Sahip olduğumuz en önemli şey zaman. En değerli varlığımız olan zaman bizden çalınıyor. Biz de buradan yola çıkarak yeni bir ulaşım teknolojisi geliştirdik” dedi.
Hyperloop teknolojisinin nasıl çalıştığını anlatan Gresta, “Havası tamamen alınmış bir tüpte hareket eden Hyperloop, özel olarak geliştirilmiş mıknatıslar sayesinde yerden 10 cm havada ilerliyor. Bu sayede sürtünme kuvveti yaşamıyor ve hızı saatte 1000 km üzerine çıkabiliyor” dedi.
Gresta, Hyperloop projesinin tüm hızıyla ilerlediğini ve yakın zamanda yeni gelişmelerin yaşanacağını da dile getirdi.
Günümüzdeki toplu taşıma araçları eskimiş ve bakım maliyetleri artmıştır. Ayrıca insanların beklentilerini karşılayamamakla birlikte havayı da olumsuz etkilemektedir. Bu ve bunun gibi birçok soruna çözüm üreten hyperloop ulaşımın daha güvenli, daha hızlı ve daha verimli olduğu bir sistemdir.
Projeyi üstlenen hyperloop one şirketi sistemin ilk testini 2016 mayıs ayında gerçekleştirdi. Aynı zamanda şu an bir prototip olan hyperloop nevada çölünde inşa edilmektedir.
SpaceX şirketi podların tasarımı için 15 haziran 2015 de “SpaceX Hyperloop Pod Competition” adlı yarışma düzenledi. Yarışmaya 16 ülkeden 318 takım katılmıştır. Bu yarışmada ülkemizi de İTÜ Sci-X hyperloop Pod Tasarım Ekibi temsil etmiştir.
Dünyanın en ünlü girişimcilerinden olan ve 21. yüzyılın dahisi olarak görülen Elon Musk SpaceX çatısı altında BFR projesin, hayata geçirmeye hazırlanıyor. Hayatı kolaylaştırmak için akla gelmeyen projelere imza atan Elon Musk bu zamana kadar akaryakıt ihtiyacını ortadan kaldırmak için elektrikli otomotiv şirketi Tesla Motors’u, yeniden kullanılabilir roket yapmak için SpaceX’i, araç trafiğini yer altına taşımak için Booring Company’i ve tren yolculuğunu
hızlandırmak için Hyperloop’u kurdu.
Hyperloop Projesinin Uygulanacağı Şehirler Belli Oluyor
Devrim yaratacak projesi Hyperloop’un uygulanacağı şehirleri belirlemeye başladı. Şu an için test aşamasında olan ve saatte 350 kilometre hıza ulaşan yeni nesil ulaştırma aracı, saatte bin kilometreye ulaştığında potansiyelini gerçekleştirmiş olacak.
2016 yılında Nevada Çölü'ne kurulan 4.8 kilometrelik yer altı tünelinin tamamlanmasının ardından gerçeğe dönüşen proje, ilk adımlarını atmış ve trenin gerçeğe dönüşmesi için çalışmalar başlamıştı.
Üst düzey bir ray ötesi sisteme sahip olan Hyperloop, gücünü Magnetic Levitation isimli teknolojiden alıyor. Bu teknoloji manyetik alan kullanarak sürtünmeyi en aza indiriyor ve trenin çok yüksek hızlara ulaşmasını sağlıyor.
Musk ve ekibi, Hyperloop’a ev sahipliği yapmak isteyen şehirlerin yöneticileriyle bir araya geliyor. Başlangıçta 2600 aday şehrin olduğu liste, şu anda 10’a düşmüş durumda.
Listede bulunan 10 şehir; Meksika, Hindistan, İngiltere, ABD ve Kanada’da yer alıyor. Fizibilite çalışmalarının sürdüğü projede maliyet oldukça yüksek. Şirket, Helsinki ve Stockholm arasında kurulacak 500 kilometrelik Hyperloop projesinin maliyetini 21 milyar dolar olarak hesapladı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınızdan sitemiz değil tamamen siz sorumlusunuz bunu asla unutmayın. Kimsesinin hakkında yalan yanlış bilgiler vermeyin, küfür etmeyin aşağılaşmayın, Zaten ben onları yayınlamam. Ama saklı tutarım herhangi bir yasal çerçevede kullanılması amaçlı... Ha bi de reklam yapmayın gözünüzü seveyim ....
Sevgilerle iyi yorumlar...